Ημερίδα με θέμα ”Σύγχρονοι Ο.Τ.Α. με αποτελεσματική διοίκηση” διοργανώθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, από τη Dilos ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, στο ξενοδοχείο Mediterranean στην Παραλία Κατερίνης.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν μεταξύ άλλων, στα νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, το νέο κώδικα και τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικών επιχειρήσεων τα πληροφοριακά συστήματα και την εφαρμογή τους στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ομιλητές ήταν καταξιωμένοι επιστήμονες και στελέχη οργανισμών από διάφορες πόλεις της χώρας.
Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο νομάρχης Πιερίας και  οι Δήμαρχοι Κατερίνης Σ. Χιονίδης, Μεθώνης Κ. Αβραμίδης, Ελαφίνας Π. Κατσάρας, Δίου Γ. Παπαχρήστου, Ανατολικού Ολύμπου, κ. Χονδρόπουλος οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους ομιλητές για τις νέες εξελίξεις στην οργάνωση υπηρεσιών ώστε να τις εφαρμόσουν στους δήμους τους.
Ο Κ. ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών, οικονομολόγος, γενικός διευθυντής της Dilos ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, Κώστας Ζησόπουλος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο νέο κώδικα τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας, τον έλεγχο και την προοπτική. “Ο καινούργιος δημοτικός κοινοτικός κώδικας εισάγει καινοτόμες ρυθμίσεις σχετικά με τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε επιχειρήσεις κοινωφελούς σκοπού με αντικείμενο την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό το πράσινο και το περιβάλλον και σε ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ Όλοι οι υπόλοιποι σκοποί δημιουργούνται πάνω στις ανώνυμες εταιρείες. Δημιουργούνται δηλαδή ανώνυμες εταιρείες που υπόκεινται στην νομοθεσία των ανωνύμων εταιρειών και στο νόμο21-90 του 1920 και πλέον διοικούνται με ιδιωτικά κριτήρια. Αυτό είναι το θέμα του καινούργιου κώδικα. Αφορά όλους τους δημάρχους και τις νέες δημοτικές αρχές που μπορούν να πληροφορηθούν πως να τροποποιήσουν τις επιχειρήσεις που έχουν”.
Ο Γ. ΚΟΛΟΒΟΣ
Ο σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών, μηχανικός συστημάτων πληροφοριακής, Γιώργος Κολοβός, μίλησε για τα πληροφοριακά συστήματα στους ΟΤΑ.
“Τα πληροφορικά συστήματα σίγουρα αφορούν όλους μας και πιο εξειδικευμένα τους ΟΤΑ όπως αναφέρθηκε στην ομιλία και είναι εθισμός με την καλή έννοια. Δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε και τελικά θα πρέπει να συνυπάρξουμε. Για τους ΟΤΑ δεν θα μπορούσε να υπάρξει σήμερα δημόσια διοίκηση χωρίς την πληροφορική και ουσιαστικά είναι καταδικασμένες οι επιχειρήσεις που δεν την χρησιμοποιούν. Στην σύγχρονη κατάσταση και έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι επιχειρήσεις εξυπηρετούν κατ αρχάς τα γραφεία συντομεύοντας τον χρόνο και τον κόπο ανταπόκρισης. Μετά να έρθουν αυτές σε επικοινωνία με άλλους φορείς και το κυριότερο να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που είναι και ο σοβαρότερος λόγος. Κανείς τομέας και όχι μόνο της δημόσιας διοίκησης δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πληροφοριακά συστήματα”.
Ο Χ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ
Ο σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών, διευθύνων σύμβουλος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.Ε, Χρήστος Καραγκούνης, αναφέρθηκε στο εθνικό δημοτολόγιο.
“Κάποια στιγμή οι δήμοι πρέπει να δουλέψουν σοβαρά γιατί από το χειρόγραφο σύστημα έχουμε πάει στο μηχανογραφημένο. Σήμερα το μηχανογραφημένο σύστημα είναι σε πρώτο στάδιο αλλά με τις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας πρέπει να πρέπει να προσαρμοστούν συνολικά οι δήμοι σ’ όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα οι δήμοι είναι περίπου 1020.Δεν μπορείς να μπαίνεις στο εθνικό δημοτολόγιο και να βλέπεις 6000 δήμους. γιατί ο δήμος γράφεται με πολλές ονομασίες. Πρέπει να γίνει λοιπόν ένα ρετουσάρισμα και μετά ο δημότης ενός δήμου να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και να μπορεί να πάρει πιστοποιητικό να κάνει την δουλειά του.
Δεν θέλει βέβαια ξήλωμα όλο το δίκτυο, απλώς πρέπει κάποια προβλήματα υποχρεωτικά να λυθούν. Δεν θα υπάρχουν παρατάσεις σε αυτή την αλλαγή γιατί είναι μονόδρομος. Θα το οργανώσει ο ίδιος ο δήμος σε συνδυασμό με την επιστολή προθεσμιών που θα του στείλει το ΥΠΕΣΔΑ, Ήδη κάποιοι δήμοι πιλοτικά έχουν ξεκινήσει και οι είναι οι περισσότεροι πρωτεύουσες νομών. Πάντως από την στιγμή που ο δήμος πάρει το χαρτί στα χέρια του πρέπει μέσα σε εφτά μήνες να στείλει καθαρό το δημοτολόγιο του βάση του ΥΠΕΣΔΑ”.
Την διοργάνωση της εκδήλωσης είχε η Diloς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, σε συνεργασία με την ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Α.Ε, ΟΡΑΜΑ Α.Ε,ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.Ε, FIVESTAR A.E,
NORTHSOFT O.E και EVROFIN O.E.